Vorden - 2e dag
 
Bij het ontbijt vraag ik mevrouw M. of ik nog een nacht mag blijven. Dat mag. Zelf gaan ze vandaag op de fiets bij haar zuster op bezoek, maar ik heb de sleutel en kan er dus in. Als we het orakel in De Bilt mogen geloven is het voorlopig de laatste warme dag. Volgens de wolkenwichelaars zakt de temperatuur morgen tien graden.
In mijn linnen draagtas gaat een aansteker, doosje sigaren, fototoestel, kaart en trui en dan ben ik klaar om de omgeving van Vorden te verkennen. Nu bestaan er ongetwijfeld vele wandelingen rond Vorden, maar daar valt niet aan te komen als de VVV dicht zit. Dus heb ik er zelf eentje bedacht: de Knapzakroute Vorden. Hier volgt de routebeschrijving:
We gaan eerst eens kijken hoe Kasteel Vorden er vandaag bij ligt. Daarna lopen we om het kasteel heen en gaan over een bospaadje verder naar de Ruurlose weg. Steek de weg over en loop naar het NS-station. Volg de spoorrails tot de overgang en sla rechtsaf de Almense weg in. In De Weppel staat een restaurantje.

Zelf arriveer ik er tegelijk met een zwerm fietsers. De gelegenheid gaat om tien uur open. De stoelen op het terras zitten met een lange ketting aan elkaar vast, maar je kunt er op zitten. Er stopt een auto en daar stapt een hele mooie jongedame uit, met hond. Indonesisch bloed, zo te zien. Eentje die de kaartenbak van Stichting Date niet nodig heeft om aan een vriendje te komen. Ze ruimt de ketting op, noteert de bestellingen en verdwijnt naar binnen om koffie te zetten. Erg toenaderingsgezind is ze niet.

Terug naar de Almense weg en dan de majestueuze beukenlaan in. Een dubbele rij hoge beuken. U komt uit bij Kasteel Den Bramel. Privé bezit. Je mag er alleen van een afstand naar kijken - net als naar de mooie serveerster. Volg het Pieterpad en betreedt de oprijlaan naar Huize Het Enzerinck. Sla voor het huis linksaf het beukenbos in.

In het beukenbos doe ik mijn Tai Ji oefeningen. Dit is geen verplicht onderdeel tijdens deze wandeling. Een jonge ree komt heel dichtbij.
  Probeer nu om Huize Het Enzerinck heen via bospaden op de Larense weg te komen. Volg deze richting Vorden. Aan uw rechterhand verschijnt een camping bij een boerderij.

Geschikte lunchplek. Ze hebben bijvoorbeeld een broodje kaas en een glas melk. Verder is er een terrasje, een speeltuintje en je kunt er kjijken naar dieren en campinggasten.

Volg de Larense weg tot aan de Zutphense weg en sla daar linksaf richting zwembad. Vlak voor het zwembad rechtsaf. We steken de Ruurlose weg en het spoor over naar De Leuke - een gehucht met enkele boerderijen. Neem de zandweg richting Vorden. Loop door tot u niet verder kunt. De weg eindigt in een slagboom en een bordje 'Verboden Toegang'.
  Deze weg heeft gewoon rechtdoor gelopen, maar toen kwam er een vermogend iemand die het landhuis links opkocht en de oude boerenweg afgrendelde. Slechte zaak. Achter het hek is het vol gegroeid met struikgewas en bomen. Daar is geen doorkomen aan.

Keer op uw schreden terug naar De Leuke en probeer het weggetje dat zuidwaarts loopt. Het is de weg die volgens de kaart uitkomt op de Schuttestraat. U passeert het bruggetje over de Vordense Beek en even later bevindt u zich in een weiland. Het pad is verdwenen.

Een uitgekookte boer heeft het pad bij zijn weiland getrokken. Hij heeft nu meer land en minder last van wandelaars.
  Loop langs de rand van het weiland naar het zuiden. Verderop duikt het pad weer op en zo we bereiken we toch nog de Schuttestraat. Rechtsaf. Bij paddestoel 20454 linksaf. U komt bij de Veengoot. Volg deze rechtsaf tot het eerste bruggetje. Daar rechtsaf en over de oprijlaan terug naar Kasteel Vorden. Wat u daarna doet, moet u zelf weten.

Bij het kasteel is het drukker geworden. Dagjesmensen. Ze zetten hun fiets weg en zoeken een bankje op. Er stopt een koets met paarden. Een jong stelletje laat zich fotograferen op de kasteelbrug. Ze zijn hier precies een jaar geleden getrouwd. Kasteel Vorden trekt mensen aan. Mij ook. Er zijn van die plaatsen waar je onwillekeurig steeds weer naar terug keert. Dit is zo'n plek. Ik denk dat iedereen die vanuit Vorden een uitstapje maakt, langs dit kasteel komt, of hij wil of niet. Het is er aangenaam.
Als je langs het koetshuis het bos in loopt zie je links een grote lindeboom staan. Dit is de zogenaamde 'Lodewijkslinde'. Onder deze linde zou Koning Lodewijk XIV indertijd hebben uitgerust.

's Avonds bel ik met Albert - een wandelvriend. Of hij zin heeft het volgend weekend een paar dagen mee te lopen. Albert zit alle komende weekenden volgeboekt met wandelingen. Daarna vraag ik me af of ik nog iemand anders zal bellen, en besluit het niet te doen.