We zullen je er graag heen brengen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Hij wast zijn auto nooit... Bovendien is de auto helemaal niet vuil vanwege de regen.
Rethel

Vanochtend bij het ontbijt hoorde ik een Engels echtpaar overleggen hoe ze deze Pinkstermaandag het beste konden besteden. Zestigers. De man leek me een gepensioneerde onderwijzer. Ik zei 'Excuse me' en heb ze Launois-sur-Vence aanbevolen. En of ze, als ze toch die kant op gingen, mij gelijk even konden meenemen...
- It will be our pleasure to take you there.
Ze maken plek vrij op de achterbank en een half uur later rij ik weg met Brian en Margaret. We vertrekken niet direct naar Launois. Margaret wil eerst melk kopen en Brian heeft benzine nodig, want de tank is bijna leeg.
Plein = Lavage Gratuit zegt het spandoek bij de pomp. Als je de tank vol gooit, mag je de auto een gratis wasbeurt geven. Dit aanbod kan Brian niet laten schieten.
- He never washes his car, zegt Margaret terwijl we samen naar de wasbeurt staan te kijken. Besides, the car is'nt dirty at all because of the rain.
Ze hebben twee weken in Clermont-Ferrand bij vrienden gelogeerd en zijn nu op de terugreis. Vanavond logeren ze bij kennissen in Novion-Porcien. Morgen nemen ze de ferry vanuit Oostende en Margaret kijkt er reikhalzend naar uit. Na drie weken Frankrijk heeft ze het wel gezien.
De rit over de N51 naar Launois duurt langer dan ik dacht en ik besef dat het over de kleine weggetjes terug naar Rethel een flinke tippel is. De rugzak heb ik meegenomen, voor als ik Rethel vandaag niet haal.
 
 
 
 
- Bel ons gerust op als je vast komt te zitten.

- Welnee, het was heel verstandig van je.

Launois-sur-Vence. Brian parkeert zijn wagen voor het Syndicat d'Initiative en we wisselen adressen uit. Ik beloof ze een rondleiding door Groningen mochten ze ooit in de buurt komen en ik krijg hun adres in Bridlington voor als ik eens in Engeland ga wandelen.
- Just phone us in case you get stuck, zegt Margaret.
Ik bedank ze hartelijk en excuseer me nogmaals voor mijn vrijpostigheid. Margaret wuift alle bezwaren weg:
- Oh no, it was a very sensible thing for you to do.
Zij kopen een kaartje voor de Salon Gastronomique en ik wandel het dorp uit. Ik kom langs de herberg Relais de Poste - een oude postkoetshalte waar vroeger van paarden werd gewisseld. Je kunt er nu ook nog terecht, met of zonder paard.
Elf uur. Een zandpad leidt omhoog de heuvels in. Fraaie wolkenpartijen en vergezichten. Bovenop de heuvel maak ik een foto: terugblik op Launois-sur-Vence. Er zijn van die dagen waarop alles meezit en dit lijkt er weer een te worden.
 

Saint Rémi
Bisschop van Reims omstreeks 500 nC. Hij was het die de Frankische koning Clovis doopte nadat deze zich tot het christendom had bekeerd.
Viel-St-Rémy. Driehonderd inwoners en een café-restaurant dat open is. Opmerkelijk.
De boulanger in het dorp verkoopt eigenlijk geen frisdrank, maar op mijn vraag naar eau minérale loopt het jonge bakkersvrouwtje naar achter en komt terug met een flesje Vittel uit haar eigen koelkast. Maar ik mag het niet verder vertellen. Het moet geheim blijven. Ze legt haar wijsvinger op de lippen - een samenzwering in de bakkerswinkel. Ik denk dat ik het wel geheim kan houden. Daarna probeer ik af te rekenen maar ze wil er niets voor hebben.
- I love you, zegt ze en lacht wat.
Een liefdesverklaring op klaarlichte dag! Aardige mensen in Viel-St-Rémy. Zou het helpen als je in een dorp woont waar een Saint in de naam zit? Hier is nader onderzoek geboden.
Verder over kleine weggetjes. De D103 naar Margy waar ik net op tijd aankom om in een boerenschuur voor een plensbui te schuilen. Een kwartier later schijnt de zon weer. Buiten het dorp Tai Ji op een dampend asfaltweggetje. In drie kwartier komt niemand langs.
De D108 naar Machéroménil, een kruispunt met enkele huizen en een kapel. Pauze bij een bosje naast een boerderij want er nadert weer een bui. Vandaag zie je de buien van verre aankomen. Ik trek mijn poncho aan en zodra de regen afneemt vervolg ik mijn weg over de D108. De poncho aantrekken gaat sinds gisteren niet zo eenvoudig meer, want hij moet nu niet alleen over de rugzak heen, maar ook nog over de slaapzak die er bovenop ligt. Dit zijn nu van die momenten waarop ik een reisgenoot mis.

Corny-Machéroménil is iets groter dan het vorige kruispunt. Er spelen kinderen in de regen. Op de D21 naar Novy-Chevrières houdt het op met regenen. Novy-Chevrières ligt aan de N51. Ik hoop er een café aan te treffen. Zover komt het niet want in een grote tent is een kinderfeest gaande met voorzieningen als frietkraam en buffet. Patat met cola dus en een onderhoudend programma met ei-in-lepel race, zaklopen en andere attracties uit grootmoeders tijd.
Bertoncourt is het laatste dorpje voor Rethel. Het ligt op een heuvel. Inmiddels is het vijf uur geworden en ik begin vermoeid te raken. Vanuit Bertoncourt probeer ik daarom de kortste weg naar Rethel: een zandpad. Het loopt dood op de ringweg. De kaart klopt niet meer.
Via een weidewinkel en nietszeggende buitenwijken bereik ik uiteindelijk om half zeven het centrum. Rethel is geen geweldige stad. Het werd in de tweede wereldoorlog (mei 1940) weg gebombardeerd door de Duitsers. De stad heeft tienduizend inwoners. In de 19e eeuw werd Hachette hier geboren - stichter van een groot Frans uitgevershuis.
In Hôtel de la Champagne kun je ook eten. Ze hebben een zelfbediening waar je met een plateautje langs de etenswaren schuift en bij de warme hap aangeeft wat je hebben wilt. Handig en goedkoop.
 
Bertoncourt
De meeste Franse plaatsnamen eindigend op -court of -ville, beginnen met een eigennaam van Frankische origine.
Berton is afgeleid van het Germaanse Bert: stralend, schitterend.
De avondwandeling brengt me bij het Canal des Ardennes dat parallel aan de Aisne loopt. Dit kanaal heb je nodig als je van de Maas naar de Marne wilt varen. Het Canal des Ardennes begint bij de Maas tussen Charleville-Mézières en Sedan, komt na een sluizenbatterij bij Semuy uit in de vallei van de Aisne en volgt deze stroomafwaarts tot Berry-au-Bac. Daar kun je kiezen: de Aisne blijven volgen (Canal Latéral à l'Aisne) tot ze bij Compiègne in de Oise uitmondt of linksaf door het Canal de l'Aisne à la Marne dat zoals de naam al doet vermoeden in de Marne uitkomt (bij Condé-sur-Marne). Dit laatste kanaal loopt dwars door Reims.
In de haven van Rethel liggen spitsen en enkele plezierjachten. Er liggen ook Hollanders, maar ik zie geen bekende gezichten.
  Ik bel met Bert. Sinds Maastricht heb ik hem niet meer gesproken. Richard en Marjon (wederzijdse kennissen) zijn getrouwd, Evert (broer van Bert) heeft een nieuwe vriendin en de vrouw uit Emmen is meegedeeld dat ze voorlopig niet op mij moet rekenen. Tot zover de relationele ontwikkelingen.